Na een roerig renovatieleven een misschien voor enkele onder ons, leuk verhaal.

De Ooievaar en Ruysdael hebben voor een aantal maanden aan de voor en achterkant van de woning een doorloop omdat de Privé schotten zijn weggehaald.

Bracht ons een leuk plaatje, heb jezelf een hond in huis vindt je er op een dag twee op je bed.

Met een koppie zo van gezellig toch!

Af en toe komt hij ook nog gluren bij de buren.Jacob van Ruysdael hou nog even vol, het gaat prachtig worden.


============================================================================================================

Op naar de zomervakantie!


Maand juni ligt achter ons en als we kijken hoe het verloop is van de renovatie kunnen we wel zeggen dat het behoorlijk positief is en gaat. Natuurlijk zijn er hier en daar wat hobbels maar die worden zo te horen naar tevredenheid gladgestreken dat is een fijn geluid. Als je de beelden ziet van de werkzaamheden krijg je gigantisch respect voor de werkwijzen die Constructif laat zien ga er maar aanstaan om al de neuzen te richten die er op het terrein rondlopen.

Eind van juli gaan er drie weken komen met stilte, de bouw gaat dan aan hun verdiende vakantie beginnen en we wensen ze heel veel zon en genieten toe.

Zo ook bewoners van het J.v.Ruysdaelplein ga lekker van de zomervakantie genieten.


Helaas hebben we geen Nederlands voetbalkampioenschap te vieren

maar we hebben wel een Max Verstappen die ons op het puntje van de stoel laat zitten van de spanning met zijn Formule 1 races en het wielrennen gaat ook toppie met Mathieu van der Poel.Juli gaat vast zijn leuke gezicht laten zien!


 

============================================================================================================
Kom even kijken of alles een beetje goed verloopt met de verbouwing.

In de wandelgangen horen we dat het mooi gaat worden en dat wat overlast betreft het reuze meevalt. Natuurlijk geeft het rotzooi en werk maar je krijgt er dan ook wat voor terug hopen we. Het gaat voor iedereen nog een lange adem worden, gelukkig hebben we de gordijnen niet voor onze balkons hangen zoals bij de Grote Ooievaar.

Daar kunnen we met dit mooie weer heel blij mee zijn.

Als Bewonerscommissie wensen we jullie heel veel succes met de verdere afwikkeling van het renoveren van ons fijne gebouw. Mocht u vragen hebben kunt u terecht bij onze secretaris De Heer J. Nieuwenhuis, dan proberen wij u zo mogelijk te informeren.


Enquete Schilderswijk!

Goedendag, Ik ben zo vrij om u te mailen. Voor mijn schoolopdracht moet ik een buurtprofiel opstellen van de Schilderswijk, gericht op de leefbaarheid van deze buurt. Wellicht heeft u dit al voorbij zien komen op Facebook via "Je bent Lisser als..." of via een briefje in de bus. Ik heb inmiddels de helft van de wijk geflyerd en ga deze week weer verder. Om mijn schoolopdracht af te kunnen ronden heb ik veel ingevulde enquêtes nodig. Zou het mogelijk zijn dat u als buurtcommissie de bewoners informeert over deze enquête? Ik wil u vast bedanken voor de hulp. Met vriendelijke groet, Amber van Stijn Link naar uitleg / enquête https://forms.gle/1j7kY7f473UbmnY27
 

Tussen de verbouwing perikelen door, even wat luchtigs.

6 april 2021


Het is zover.

Het feest kan beginnen, het feest van de renovatie. Sinds een aantal weken was er al volop beweging in en rond de flat middels grootschalige voorbereidingen. De bergingen en de garages van blok 1 waren al snel het middelpunt van het grote voorjaarsruimen. Als commissielid van de bewonerscommissie word ik regelmatig aangesproken door medebewoners die toch noch met de nodige vragen zitten ondanks de goede begeleiding en voorlichting van Constructif en de woonconsulent van Stek. Mijn gevoel zegt dat het hele proces tot nu toe bevredigend verloopt en dat er geen weerstand van de bewoners wordt ondervonden. Ter illustratie zal ik bij ieder stukje tekst relevante foto's toevoegen.


Deze keer het gerepareerde beton aan de galerijzijde en van de kop van de flat de stortkoker.

Ook is er in de centrale hal al het nieuwe glaswerk waargenomen.

Inmiddels is er begonnen met het isoleren van de garages, Dat gebeurt door middel van het spuiten van een vreemd goedje tegen het plafond. Voor zover ik het kan beoordelen liggen de werkzaamheden mooi op schema. Met verdere verloop van de renovatie zal de bewoners door middel van onze website op de hoogte gehouden worden.

Bert Camphorst Voorzitter Bewoners Commissie

Beste bewoners,


OPRUIMDAGEN RUYSDAELPLEIN


In de hal van Blok 1 hangen posters over de eerste opruimdagen.


Deze zijn voor Blok 1 op 11 en 12 maart.

De bewoners met een garage of berging in Blok 1 hebben

persoonlijk bericht gekregen.


De volgende opruimdagen staan gepland:

Blok 2: 25 en 26 maart

Blok 3: 8 en 9 april


Na de uitvoering van de isolatiewerkzaamheden kunnen de

bergingen en garages weer gebruikt worden en worden de

opgeslagen spullen terugverhuisd.

De inruimdagen zijn gepland op

Blok 1: 1 en 2 april

Blok 2: 15 en 16 april

Blok 3: 29 en 30 april


Voor de opruim- en inruimdagen ontvangt u meer informatie in

uw brievenbus en op de posters in de hal.


(Als u vragen heeft , kunt u deze stellen in de Constructif App of telefonisch aan

uw woonconsulent Anita van Perlo, 06-15 18 19 45)


Beste bewoners, ter Info.

Graag uw aandacht voor het volgende. Ter voorbereiding van de bouwwerkzaamheden gaan we aanstaande dinsdag 23 februari de elektra aanpassen. Daarvoor moet de ALGEMENE stroom kort uitgezet worden. Dit betekent dat de lift, het bellenbord en de algemene verlichting even niet werkt. Voor de rechterkant van het gebouw tussen 9.30 en 10.30 uur. Voor de linkerkant van het gebouw tussen 11.00 en 12.00 uur. Er blijft dus altijd 1 lift beschikbaar De elektriciteit in de woningen blijft gewoon werken. Onze excuses voor eventueel ongemak.

15-02-2021 De RENOVATIE gaat beginnen!

In week 9 (vanaf 1 maart)

We bereiden de plaatsing van de bouwketen voor. Hiervoor worden graafwerkzaamheden verricht voor aansluitpunten voor water en riolering. Ook maken we extra elektra-aansluitpunten voor gebruik tijdens de bouw op de galerijen en balkons.

In week 10 (vanaf 8 maart)

We plaatsen een bouwlift naast het noordtrappenhuis op de kop van het pand aan de kant van het speelveld.


============================================================================================================

Slimme meter:

Beneden in de hal op de lichtkrant vindt u informatie over de brief die u 14-01-2021 heeft gekregen van Liander.

Kerstbijdrage 2020 van Uw voorzitter


Afbeelding

Personele mutaties van de bewonerscommissie.

De laatste 2 maanden hebben we een paar mutaties moeten verwerken, afscheid genomen van 2 leden en drie nieuwe leden hartelijk welkom geheten.

Rick Lommerse en Arjen van Zon – lid van de bewonerscommissie zijn uit de commissie gestapt en bij deze dank ik de beide heren voor hun inzet.

Met het vertrek van R.Lommerse heb ik met instemming van de overige leden het voorzitterschap weer op me genomen.

Toegetreden tot de Commissie

Petra Mesman

Jolanda Bennink

Marlon Aarssee ( gaat mede assistentie verlenen bij onderhoud van de website)

We staan aan de vooravond van een ingrijpende renovatie en op dit moment hebben we ruim meer dan de vereiste 70% goedkeuring van de huurders.

De verwachting is dat de 90 % gehaald gaat worden.

Het feest kan beginnen.

Ongetwijfeld zijn er bewoners die structureel tegen de renovatie zijn. De bewoners kunnen via de kantonrechter proberen (protest aan te tekenen).

Ze dienen daarbij goede argumenten aan te dragen om de rechter te overtuigen dat de renovatie niet door mag gaan.

Uit de bestaande jurisprudentie blijkt dat een dergelijke actie weinig kans van slagen heeft omdat de rechter meegaat in de verplichting van de woningcorporaties om de woningen aan te passen aan de hedendaagse eisen om comfortabel, veilig en duurzaam te wonen.


Wij, leden van de bewoners commissie realiseren ons terdege dat we voor een jaar staan waarin veel van het incasseringsvermogen van de bewoners wordt gevraagd.

Zoals de verwachtingen er nu uitzien zal begin april daadwerkelijk met de renovatie worden begonnen.

Wij, bewoners van het Jacob van Ruysdaelplein, hebben het voordeel dat de Grote Ooievaar reeds midden in de verbouwing zit en voordat de sprong naar ons complex gemaakt wordt er de nodige aanloopproblemen en kinderziektes verholpen zullen zijn.

Hoe het verloop is bij de Grote Ooievaar kunt u in onze website onder het hoofdstuk Grote Ooievaar lezen en tevens d.m.v. de bijgevoegde foto´s een idee krijgen van de voortgang aldaar.


Wij van de bewoners commissie hopen dat we met elkaar 2021 er goed doorheen zullen slaan en volgend jaar met Kerst trots in een nieuw en volledig gerenoveerd complex wonen.

We wensen alle bewoners van de het Ruysdaelplein, de grote Ooievaar en alle geïnteresseerde lezers ondanks alle maatregelen toch Fijne Feestdagen en een voorspoedig 2021.

Bert Camphorst - Voorzitter


Dank je Sint en Piet fijne avond allemaal!

De renovatie video :

Link naar het filmpje -> https://www.youtube.com/watch?v=hXHmgLdfYLg
Wijziging Bewonerscommissie:

Op 18 september 2020 heeft Rick Lommerse ons medegedeeld, dat hij voor het voorzitterschap en tevens ook als lid van onze Bewonerscommissie Ruysdaelplein bedankte. Wij vinden dat als leden van de Bewonerscommissie Ruysdaelplein erg jammer, maar kunnen niet anders doen dan hem bedanken voor al het werk, dat hij voor onze commissie met volle inzet 11 jaar lang heeft gedaan.

Ons erelid en oud-voorzitter Bert Camphorst zal nu tijdelijk weer het voorzitterschap op zich nemen.


i

Beste medebewoners

Nu de vakantie tijd voorbij is en het bedrijfsleven weer aan het opstarten ( dit i.v.m. onze renovatie) , hierbij een update van de actuele situatie.
Eind Augustus is er contact geweest tussen Constructif en Rita Camphorst ( BC belangen behartigster Renovatie) betreffende een aantal zaken m.n. de communicatie tussen de belanghebbende partijen. Uit dit gesprek werd duidelijk dat er toch wel een aantal kinderziekten opgelost moesten worden. Dit om de communicatie naar onze bewoners te verbeteren en voor de toekomst duidelijker te maken .
Naar aanleiding van dit gesprek heeft er inmiddels in de organisatie van Constructif een reorganisatie plaatsgevonden welke tot doel heeft efficiënter te kunnen werken en duidelijker te zijn.
Op 2 september is er een onderhoud geweest tussenuw BC en Stek-Wonen. Tijdens dit gesprek is tot uiting gekomen dat ook Stek zich van deze zaken bewust is en hier ook overleg heeft gehad met Constructif.
Resultaat van deze gesprekken is dat de communicatie duidelijker zal worden. Ook zal Stek-Wonen informatie gaan geven betreffende onze Bio verwarming installatie . Er heerst op dit gebied toch een groot aantal misverstanden en meningen. Hierover zal door Stek-Wonen openheid gegeven worden op niet al te lange termijn.
Wat betreft de verwarming installatie zijn er aanpassingen gedaan tijdens deze zomer welke de werking van deze bevorderd; ook is men bezig te onderzoeken hoe men het geluid (de toevoerlijn) waar een aantal bewoners last van heeft op een juiste manier op te lossen.
Bij Stek wordt er het e.e.a. gereorganiseerd i.v.m. het team en de fusie, dit ook om de communicatie korter te maken, dit betreft dus voor alle huurders van Stek-Wonen. Hierover zal binnenkort ook informatie volgen. Al met al wordt er weer hard gewerkt om alles in goede banen te brengen. Wij hebben als BC er vertrouwen in dat men zich bij de partijen bewust is dat m.n. de communicatie en informatie naar de bewoners belangrijk is.
Grote Ooievaar.
Het goede contact tussen de BC Ruysdaelplein en de BC Grote Ooievaar begint zijn vruchten af te werpen. In de contacten naar andere organisaties b.v. vluchtelingenwerk en gemeente wordt in goed overleg gezamenlijk gedaan.
Ook naar Stek-Wonen en andere organisaties.
Op basis van het goede contact is er besloten een aparte pagina, t.w. Grote Ooievaar, op de website van het BC Ruysdaelplein toe te voegen. Hierop kunnen de bewoners van beide complexen de renovatie volgen welke reeds begonnen is bij DE Grote Ooievaar.

Tot zover het actuele nieuws en de BC houdt u op de hoogte via :WWW.RUYSDAELPLEIN.NL

BC.Ruysdaelplein.Donderdag 11 juni 2020

VERSLAG BESPREKING BEWONERS COMMISSIE VANDAAG NAAR AANLEIDING VAN DE COMMUNICATIE NAAR DE BEWONERS

Beste medebewoners,

Gisteren dd.10 juni hebben een aantal bewoners een schrijven ontvangen van de fa.Constructif, waarin gevraagd wordt uw sleutel van de berging en garage in te leveren voor benodigde werkzaamheden.

Regelmatig heeft uw BC Stek-Wonen en de uitvoerende firma Constructif erop gewezen dat in de komende Renovatie de communicatie naar de bewoners van strategisch belang is.

Ook hier blijken dus allerlei misverstanden en ergernissen te ontstaan door het niet juist vermelden van aspecten.

Wij hebben m.n. fa.Constructif nogmaals gevraagd om betere en duidelijke communicatie met de bewoners en hebben verschillende malen ( ook nu weer) onze steun daarvoor toegezegd.

Betreffende de actuele situatie het navolgende:

De werkzaamheden welke door de Fa Klomp uitgevoerd zullen worden hebben te maken met onze nieuwe verwarming installatie, dus niet met de komende renovatie.

Uw garage of berging hoeft op dit moment niet ontruimd te worden.( dat komt in een later stadium en daarvoor zal zoals in de brochure beschreven is hulp en voorzieningen ter beschikking zijn.Tevens hebben deze werkzaamheden niets van doen met de 70% regeling en huisbezoeken.

Wij hebben de firma, s Constructif en Klomp en Stek-Wonen gevraagd duidelijkheid te geven over de werkzaamheden en tijdsduur en organisatie aan de betreffende bewoners.

Toegezegd is dat men op korte termijn geïnformeerd zal worden.

Ook voor de toekomst hebben wij gevraagd om betere en duidelijke informatie.

Ter info: Uw stemformulier voor uw voor/tegen stemming niet vergeten en in te leveren bij Stek-wonen of in de bus Jacob van Ruysdaelplein31. Het mag vanaf nu ingeleverd worden, u hoeft niet te wachten tot medio september zoals voorheen gemeld is .

Het is belangrijk dat u zich laat horen!!

Uw bewoners commissie


Berichtgeving Ooievaar:

Onze referentie : LN/190046-0002
Betreft : Voldoende instemming


Beste heer Kemper,


Wij zijn blij om u te melden dat inmiddels ruim 76% van de huurders van uw complex, de
Ooievaarstraat 49 t/m 287 in Lisse, heeft ingestemd met het voorstel voor de verbeter-
werkzaamheden in en aan de woningen. In deze brief leest u hier meer over.
Het voorstel
Eind februari 2020 heeft u de bewonersbrochure ontvangen waarin de voorgestelde verbeter- en
onderhoudswerkzaamheden staan. Daarbij heeft u van ons ook een akkoordverklaring gekregen
waarmee u kon aangeven of u met het plan instemde. De afgelopen tijd hebben wij met veel
huurders persoonlijk gesproken en het voorstel toegelicht. Dit waren waardevolle gesprekken met
over het algemeen zeer meewerkende huurders. Wij bedanken u hiervoor.


Ruim voldoende instemming
Volgens de wet wordt het voorstel door deze instemming gezien als redelijk voor alle huurders. Nu
volgt een bezwaarperiode van acht weken. Daarna kunnen we overgaan tot uitvoering van de
verbeter- en onderhoudswerkzaamheden in alle woningen.
Huurders die niet akkoord zijn gegaan, kunnen binnen de bezwaarperiode van acht weken, tot
25 juli 2020, de redelijkheid van het voorstel laten beoordelen bij de rechter. Als de rechter beslist
dat het voorstel redelijk is dan moet deze huurder de uitvoering van de verbeterwerkzaamheden
toestaan. Bent u niet akkoord maar maakt u geen gebruik van de bezwaarperiode? Dan moet u
ook de uitvoering van de verbeterwerkzaamheden toestaan.


Aanpassing huisbezoek door Corona
In verband met Corona is de start van dit project anders gegaan dan wij gewend zijn. Het
huisbezoek waar u eerder over bent geïnformeerd kan nu niet doorgaan. In de komende weken
komen onze collega’s bij u aan de deur voor een snelle opname van uw woning. Zij stellen u enkele
vragen en nemen foto’s van uw woning. Wij volgen hierbij de Coronaregels die we met Stek hebben
afgesproken; Onze collega’s vragen u eerst of u, of iemand binnen uw gezin, gezondheidsklachten
heeft die kunnen wijzen op Corona. Als dat zo is zullen zij niet binnenkomen. Zij komen dan later
bij u terug. In de bijgevoegde flyer vind u meer informatie.
Deze snelle opnames doen we zonder afspraak. Wij hopen dat door Corona meer mensen thuis zijn
en we terecht kunnen voor de snelle opname. Lukt dit bij u niet dan zullen wij later met u contact
opnemen om een afspraak in te plannen.


Wat kunt u verder verwachten?
Minimaal vier weken van tevoren informeren wij u over de datum wanneer wij in uw woning gaan
beginnen met de werkzaamheden. Twee weken voordat de werkzaamheden in uw woning starten
komt de uitvoerder van het project bij u langs voor het herinneringsbezoek. U ontvangt tijdens dit
bezoek de laatste informatie en uw persoonlijke werkkalender.
Wij gaan nu verder met de voorbereidingen om halverwege augustus 2020 te kunnen starten met
de uitvoering. Wij houden u op de hoogte!


Extra werkzaamheden
Ter voorbereiding op de onderhoudswerkzaamheden vervangen wij op maandag 8 juni de
hydrofoorinstallatie in uw complex. Deze installatie zorgt ervoor dat het leidingwater met voldoende
druk in de woningen op de hogere verdiepingen gebracht kan worden. Hierdoor heeft u op deze
dag tussen 9.00 en 14.00uur geen water in de woning. Na 14.00uur kunt u het water weer gewoon
gebruiken. TIP: Vul een aantal emmers met water zodat u een voorraadje heeft.


Vragen?
Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen? Dan kunt u contact met ons op nemen via ons
project emailadres: lisse@constructif.nl


Wij gaan ervan uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.


Met vriendelijke groet,
Paul Kortekaas
Projectmanager Constructif
lisse@constructif.nl
 

"Stek bedankt voor de bloemengroet!"


Bewonerscommissie Ruysdaelplein

Jacob van Ruysdaelplein 195, 2162 BG Lisse

Secretariaat: J.B. Nieuwenhuis

Telefoon: 0252-414128

E-mail: jbnieuwenhuis@ziggo.nl

16 maart 2020


Betreft. Coronavirus

Ook als bewoners van ons flatgebouw moeten wij oppassen, dat wij onze medebewoners niet besmetten met het coronavirus. Misschien wordt er niemand ziek of besmet, maar je kunt nooit weten. Wat kunnen wij als bewoners voor elkaar doen of laten­­.

Via de trappen naar beneden of naar boven: neem een doekje in de hand voor de leuningen

De lift gebruiken: Voorkom zoveel mogelijk aanrakingen. Maar maak in ieder geval uw handen schoon door ze te wassen of ontsmetten.

Niet met teveel personen in de lift, wees voorzichtig met alles wat U doet in de openbare ruimtes, zet geen weg te geven artikelen in de hallen.

Krijgt U problemen en heeft u hulp nodig, dan kunt u altijd contact met de BC opnemen. Misschien kunnen wij helpen.

Uw bewonerscommissie


=====================================================================================================================================================

11 maart 2020

Beste medebewoners,

Betreft : inleverdatum akkoord verklaring

Vandaag ontvingen wij bericht over de renovatieplannen van ons

complex van Stek-Wonen en Constructif.

Als bewonerscommissie en bewoners kregen wij een excuus voor de

verwarring betreffende de aan u gevraagde akkoord verklaring.

De genoemde uiterlijke inleverdatum in de akkoord verklaring geldt

alleen voor de bewoners van de Grote Ooievaar, voor de bewoners

van de Ruysdaelflat zal een uiterlijke inleverdatum later bekend

gemaakt worden.

U kunt indien u wilt ook eerder uw verklaring inleveren bij Stek-

Wonen of ons BC secretariaat .

De exacte datum waarop men aan ons complex gaat beginnen wordt

u tijdig doorgegeven.

Met vriendelijke groet ,

BC Ruysdaelplein========================================================================================================================


Beste Medebewoners,

Eindelijk is de brochure met betrekking op de renovatie bij u in de bus gevallen.

Hierin wordt U door Stek-Wonen en Constructif uitgebreid geïnformeerd wat u te wachten staat en

wat in zijn algemeen uw mogelijkheden zijn.

De BC wil u er op wijzen dat het belangrijk en in uw eigen belang is dat u uw toestemming wel of niet

geeft en tevens uw keuze maakt in een van de twee geboden mogelijkheden qua uitvoering van de

buitenkant, toegangs hal. Wij als BC hebben onze voorkeur uitgesproken tijdens de bijeenkomst bij

Stek, maar wij mogen u niet beïnvloeden. Waar we U wel op willen benadrukken is :

BRENG UW STEM UIT u hebt nu de mogelijkheid.

Wij gaan ervan uit dat straks het resultaat is dat we in een zeer moderne voor de toekomst

aangepast complex wonen.

Ook willen wij u er op wijzen dat de totale kosten in principe nagenoeg hetzelfde blijven als nu en dat

indien u huurtoeslag ontvangt uw verhoging moet melden. Het is in Nederland zo geregeld dat u

gebaseerd op uw inkomen een bepaalde maximum huur mag verwonen en over de hogere huur

toeslag ontvangt.

Ook is er afgesproken met Stek –Wonen en Constructif dat er als de renovatie in ons complex gaande

is er een ca.2 uren per week een van de leden van uw BC bereikbaar is voor uw vragen en

opmerkingen m.b.t. de renovatie, waardoor u direct of snel antwoord kunt verwachten.

Wij zullen u tijdig informeren waar en hoe dit georganiseerd wordt.

We gaan ons best doen om het gebeuren in uw belang zo soepel mogelijk te laten verlopen hetgeen

ook de bedoeling is van Stek-Wonen en Constructif.

Indien u nu al vragen heeft kunt u deze melden via onze website aan ons secretariaat.

Maar voordat wij gaan renoveren wensen wij u nog een hele mooie lente en zomer toe met veel

mooi weer.

Uw BC Ruysdaelplein


Geachte Medebewoners,

De buiten temperaturen zijn onaangenaam.

Dit heeft als gevolg dat de jeugd c.q. hangjongeren de warmte gaat opzoeken.

Net als vorig jaar beginnen ze nu in onze hallen en bergingen binnen te dringen.

Hierbij zit men binnen te roken en rotzooi te trappen, bezorgen zodoende behoorlijk veel overlast.

Uw BC heeft hierover vandaag contact gehad met de politie en het volgende afgesproken.

Let op wie er eventueel met u naar binnen loopt.

1. Zelf niet het heft in eigen hand nemen door proberen de hangjongeren uit de hallen /bergingen te verwijderen. Zeker niet als u alleen bent.

2. In geval van constatering belt u de politie nr : 0900 – 8844 / geen spoed. Vzk de situatie door te geven en om hulp te vragen.

3. In geval van vernieling, overlast en bedreiging belt u de politie nr. 112 . U meldt de situatie en vraagt met spoed hulp.

4. Meld indien u het nodig vindt ook aan de leden van uw BC.
De BewonersCommissie van het Jacob van Ruysdaelplein

Wilt U graag informeren over

Facebook ruysdaelplein.

De BewonersCommissie laat U weten dat er geen enkele relatie bestaat met bovengenoemde Facebook.

Neemt daarom geen verantwoordelijkheid het geen er wordt gepubliceerd op dit medium.

Als U op de hoogte wilt blijven van het reilen en zeilen van het Ruysdaelplein kunt U kijken op de website.

www.ruysdaelplein.nl

Vriendelijke groet leden van de BC.December 2019.

Beste mede bewoners.

We zijn aangeland in de laatste maand van het jaar, een moment voor sommige van ons om de boel eens op een rijtje te zetten, ook voor ons als uw Bewoners Commissie want ook in dit jaar is er veel gebeurd.

Er zijn medebewoners vertrokken en nieuwe gekomen. Betreffende de nieuwkomers en m.n. onze buitenlandse bewoners zijn er door uw BC en Stek gezamenlijk met Vluchtelingenwerk afspraken gemaakt omtrent sociaal wonen, omgang vormen en Nederlandse gewoonten. Hierbij zijn duidelijke afspraken gemaakt om de begeleiding van deze medebewoners door vluchtelingenwerk directer en duidelijker te laten functioneren.Bij het overleg van de renovatieplannen heeft uw BC zich sterk gemaakt om de wens van het merendeel van de bewoners aangaande een centrale verwarming installatie te realiseren. Deze voorstellen zijn door Stek-Wonen gehonoreerd en inmiddels zijn de nieuwe centrale kachels in werking waarbij duidelijk is dat de brandstof c.q. pelletskorrels uitsluitend komt van afval hout en niet van gekapte bossen. Ook wordt aangemerkt dat er groot verschil zit in de verschillende systemen van bio vergassing. Om het voor de omgeving zo veilig mogelijk te maken zitten er bij onze installatie filters en opvang bakken, welke elke 3 maanden geleegd en gezuiverd worden. Dit houdt in dat onze installatie niet te vergelijken is met de z.g. industriële grote bio ovens. Wij hebben de informatie hierover in de kasten in de toegang hallen gehangen en vermeld op onze site.

WWW.RUYSDAELPLEIN.NL

Na alle problemen met de vorige aannemer is Stek-Wonen erin geslaagd om een nieuwe aannemer te vinden en zal de renovatie definitief van start gaan in 2020.

Stek heeft aan uw BC op maandag 16 december het plan gepresenteerd waarbij een aantal wensen van u door de BC ingebracht zijn en ook gerealiseerd gaan worden. We zijn er dan ook trots op dat we deze door goed overleg met Stek -Wonen tot een mooi resultaat hebben kunnen brengen. We gaan ervan uit dat we na de renovatie in een prachtig complex zullen wonen. U krijgt de komende week een schrijven hierover van Stek-Wonen en in Januari 2020 gaat u het definitieve plan en werkwijze in een informatie boekwerk ontvangen, waarna u ook een persoonlijk door de medewerkers van Stek-Wonen benaderd gaat worden i.v.m. uw wensen/aanpassingen betreffende uw eigen woning.

We gaan dus echt nu aan de realisatie beginnen en zullen er volgend jaar rekening mee moeten houden dat we een deel van het jaar hinder zullen ondervinden van deze renovatie maar zowel de aannemer als Stek zullen dit zoveel als mogelijk beperken.

Hierbij zal uw BC uiteraard de vinger aan de pols houden.

Het gaat dus een spannend jaar worden voor ons allemaal.

Uw Bewonerscommissie blijft zich voor u inzetten en wenst U een goede renovatie met als eindresultaat een complex waar we trots op kunnen zijn en prettig wonen.


Wij wensen u prettige feestdagen toe en een gezond en mooi 2020.

Uw Bewonerscommissie Ruysdaelplein.
==========================================================================================================================


Toen was geluk heel gewoon.

Het wooncomplex aan het Jacob van Ruysdaelplein staat aan de vooravond van een ingrijpende renovatie. Van die renovatie hebben we inmiddels een voorschot voor onze kiezen te pakken. De ketels van de centrale verwarming zijn vervangen door nieuwe waarbij rekening is gehouden dat we allemaal van het gas af moeten en een nieuwere vorm van stoken zijn intrede heeft gedaan. Mogelijke termen als energietransitie , klimaatneutraal en nul op de metertjes hebben een rol gespeeld bij de keus van biovergassing dat nu de bewoners is aangeboden. Dat een en ander niet van een leien dakje zou lopen hoeft natuurlijk geen verdere uitleg.

Hoe ga je nu verder met je aangeboden energie om?

We krijgen straks meters op de radiatoren waarop het verbruik van de energie wordt afgelezen en op basis van die gegevens je energierekening wordt vastgesteld.

Inmiddels hebben we beleefd dat de aanloop naar de nieuwe situatie de nodige hobbels kende. Gevolg dat we behaaglijke warmte moesten ontberen en hebben ervaren wat het nu is om kou te hebben in huis.

Met het toevertrouwen van deze tekst aan het papier zong Gerard Cox toen was geluk heel gewoon. Deze tekst gaf een uitstekend beeld weer van de jaren 50 en 60 .

Wat leven we nu dan toch comfortabel!

Wij willen u de tekst en de link naar de song, niet onthouden.

( uit de pen van Bert Camphorst)1948 (Toen was geluk heel gewoon)

Gerard Cox

https://youtu.be/CiHlrhFjNug

Buiten huilt de wind om 't huis
Maar de kachel staat te snorren op vier
Er hangt een lapje voor de brievenbus
En in de tochtigste kieren zit papier
Wij waren heel erg arm en niemand hield van ons
Maar we hadden thee en nog geen tv
Maar wel radio en lange vingersWe gingen nog in 't bad, haartjes nat
Nog even op, totdat vader zei: "Vooruit, naar bed"
Dan kregen we een kruik mee
Gezichten in 't behang
Maar niet echt van binnen bang
Toen was geluk heel gewoon


Buiten huilt de wind om 't huis
Maar binnen breidde moeder 'n warme sjaal
En het ganzenbord op tafel
stond er de volgende morgen nog helemaal
Ook gingen wij naar 't bos
Daar zijn we toen verdwaald
Van de weg geraakt, carrière gemaakt
Heel die pannenkoekensmaak vergeten
En Nederland herrees onder Drees
Fanny Blankers Koen die won vier maal goud in Londen
Als je jokte was dat zonde
De legpuzzel kwam klaar
In het derde vredesjaar
Toen was geluk heel gewoon
Die schooltas bleek het eerste teken
Dat de zaak al was bekeken
Voor zover je zonder plichtsbesef
Je leven leed, je leven leed
Toen was geluk heel gewoon


Buiten huilt de wind om 't huis
Maar binnen stond de kolenkit paraat
En de stoep waarop geknikkerd werd
Was het allerbelangrijkste stukje straat
En Nederland was groot en niemand ging nog dood
En gezelligheid kende nauwelijks tijd
Bij waxinelichtjes van VerkadeWe gingen nog in 't bad, haartjes nat
Nog even op, totdat vader zei: "Vooruit, naar bed"
Dan kregen we een kruik mee
Gezichten in 't behang
Maar niet echt van binnen bang
Toen was geluk heel gewoon
Toen was geluk heel gewoon

Bron: Musixmatch
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beste bewoners Ruysdaelplein en Ooievaarstraat,

De afgelopen week zijn er diverse meldingen binnen gekomen over de warmtebeleving in de woningen. Uit verschillende bezoeken en metingen is gebleken, dat in de woningen de wettelijke 21 graden behaald wordt. Mocht u ondanks dat toch kou ervaren, dan leest u hieronder een aantal tips of kunnen wij u op de volgende manieren helpen.

Tip 1: Houd de radiatoren in de nacht aan

Wanneer u de radiatoren ’s nachts en in de periodes dat u voor korte tijd de woning verlaat aan houdt, blijft de woning op temperatuur. De verwarming hoeft dan minder hard te werken. Het extra verbruik ten opzichte van de oude situatie is zeer beperkt omdat deze installatie veel efficiënter werkt.

Tip 2: Sluit ramen en deuren

Voorkom dat warmte wegvloeit door openstaande ramen en deuren.

Let op heeft u een geiser, laat dan WEL een raam openstaan en controleer uw CO-melder.

Stijgleidingen warm, maar radiatoren niet?

Als de stijgleidingen warm zijn maar uw radiator niet, kunt u bellen met Stek. Er wordt dan een monteur langs gestuurd om het probleem te verhelpen. Het is een normaal verschijnsel dat radiatoren aan de bovenkant warm zijn en aan de onderkant koeler. Dit betekent dat uw radiatoren de warmte hebben afgegeven aan de ruimte.

Straalkachel

Mocht u het toch te koud vinden, dan kunnen wij u een straalkachel in bruikleen geven. Neem hiervoor contact op met Stek.

Voortgang biovergassingsinstallatie

De nieuwe installatie wordt aankomende maandag, 25 november, in bedrijf gesteld. De verwachting is dat aan het einde van de week de installaties volledig zijn afgesteld en functioneren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Veelgestelde vragen biovergassingsinstallatie

aan de J. vanRuysdaelplein/Ooievaarstraat – november 2019

Verandert mijn verwarming in huis?

In uw woning verandert er niets door het nieuwe systeem. De radiatoren blijven hangen en het leidingwerk blijft hetzelfde. Het is wel mogelijk dat één of meer radiatoren worden vervangen bij het groot onderhoud.
Hoe ziet een biovergassingsinstallatie eruit?

De afbeelding hiernaast geeft een beeld van de biovergassingsinstallatie. Deze is in dezelfde ruimte geplaatst als waar de oude ketel stond. Inmiddels kunt u, als de deuren van de ketelruimte open staan, naar binnen kijken en twee oranje ketels zien staan. Dit zijn de biovergassingsinstallaties. Vanuit de ruimte ernaast wordt straks de biomassa via een transportband in de ketels gebracht. De ketel verwarmt op zijn beurt het water voor de radiatoren. Voor de ketel staan een of twee grijze vaten. Hier wordt de warmte in PCM (Phase Change Material) opgeslagen om piekmomenten in de vraag naar warm water op te vangen. PCM is een zoutoplossing die veel compacter en efficiënter is dan water en warmte opslaat voor later gebruik.

Wordt verbruik individueel gemeten?

Tijdens het groot onderhoud worden individuele meters geplaatst. Er wordt eén meter per radiator geïnstalleerd. De meters kunnen op afstand uitgelezen worden. Pas als de meters zijn geplaatst en het groot onderhoud is afgerond, kan het verbruik individueel worden gemeten en doorberekend.

Komt de biomassa (de pellets) uit Nederland?

De biomassa komt uit Nederland en bestaat uit snoeiafval, restproducten van de houtindustrie en productiebossen. Het hout is niet geschikt voor het maken van andere voorwerpen zoals raamkozijnen of schuttingen . De installatie is mede mogelijk gemaakt door een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie). Eén van de voorwaarden van deze subsidie is dat de biomassa lokaal geproduceerd is om de duurzaamheid van de warmteproductie te waarborgen. De installatie is ook geschikt voor brandstoffen zoals biokool. Dit wordt gemaakt van laagwaardige restproducten zoals koolschillen, bloembollenschillen en ander organisch materiaal, dat op dit moment nog wordt verbrand in afvalverbrandingsinstallaties of wordt gecomposteerd.

Is biomassa milieuvriendelijk?

Energie opwekken via biomassa is een milieuvriendelijk en zuinig alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie. Biomassa stoot net als aardgas CO2 uit en wordt als duurzaam alternatief gezien, omdat de CO2, die relatief kort geleden is opgenomen door bomen, bij verbranding weer vrijkomt in de atmosfeer. Deze cyclus herhaalt zich, waardoor het effect in de atmosfeer klein is. Bij verbranden van gas komt CO2 vrij die miljoenen jaren geleden is opgenomen, waardoor de CO2 in de atmosfeer toeneemt. Als eeuwenoude bomen worden gebruikt als biomassa, dan klopt dit natuurlijk niet. Daarom gebruiken wij lokale biomassa uit bijvoorbeeld normaal snoeionderhoud dat anders door verrotting CO2-uitstoot had gegeven.

Komt er veel fijnstof, stikstof of andersoortig gas in de lucht?

De installatie filtert de beperkte hoeveelheid fijnstof die bij het vergassen vrijkomt uit de verbrandingslucht. De installatie valt onder het activiteitenbesluit van de Rijksoverheid. Hierin staan strenge eisen voor fijnstof, stikstof en andere uitstootgassen. De installatie is van een Zwitserse leverancier die kwaliteitsproducten maakt en ook de vereiste keuringsrapporten heeft. Uit deze keuringsrapporten blijkt dat de installatie aan de strenge normen voldoet.

Is het schadelijk voor mijn gezondheid?

In Nederland gelden de strengste normen van Europa met betrekking tot de uitstoot van biomassa. De installatie voldoet aan deze zeer strenge normen. Voor de gezondheid zijn er dus geen (extra) risico’s. De reststoffen die worden uitgefilterd, worden in de landbouw gebruikt als voeding voor de bodem.

Wordt de installatie gekeurd?

De installatie wordt bij het opstarten gekeurd en afgesteld. Daarna is er een jaarlijkse keuring op het efficiënt werken van de installatie en de uitstoot.

Hoe worden de pellets geleverd?

Zeven of acht keer per jaar wordt er een vrachtwagenlading biomassa (in de vorm van pellets, kleine korrels) via een stofdichte slang in een interne opslaglocatie blazen. Het inblazen is stofvrij en u merkt er - behalve dat u de vrachtauto kunt zien staan - niets van.

Wat als de installatie kapot gaat?

Storing is altijd mogelijk en daarom is ervoor gekozen twee ketels in de stookruimte te zetten. De nog werkende ketel neemt bij een storing de gehele warmwatervoorziening over. Met de leverancier van de ketel zijn prestatieafspraken gemaakt over storing. Daarnaast heeft de installatie een directe internetverbinding met de leverancier, waardoor veel mogelijke problemen al van tevoren worden opgelost.

Waarom heeft Stek voor deze installatie gekozen?

Wij vinden een duurzame samenleving erg belangrijk en doen daarom veel aan het verduurzamen van onze woningen. Voorbeelden hiervan zijn het bouwen van energieneutrale woningen, het plaatsen van CO2 warmtepompen, het vervangen van VR-ketels door HR-ketels en het plaatsen van zonnecollectoren en zonneboilers. In de woongebouwen aan het Jacob van Ruysdaelplein en de Ooievaarstraat zijn wij een stap verder gegaan. Met de huidige installatie blijft uw energierekening op de lange termijn betaalbaar. Daarnaast hoeven wij minder ingrijpende zaken in uw woning uit te voeren bij het aanstaande groot onderhoud. Dat beperkt de overlast voor u gedurende en na het groot onderhoud.

Kan de constructie van het pand het aan?

De constructie is door een onafhankelijke constructeur gecontroleerd. Zijn oordeel is dat de installatie inclusief de opslag van pellets past binnen beide woongebouwen. De ruimtes waar de installatie en opslag gerealiseerd zijn, worden voorzien van geluidsabsorberend en brandvertragend materiaal en voldoen daarmee weer aan de hedendaagse eisen rondom veiligheid. Op de installatie zijn daarnaast ook nog diverse brandveiligheidsvoorzieningen aangebracht.


===========================================================================================================================
KOOLMONOXIDE VERGIFTIGING VOORKOMEN.


1. CONTROLEER KOOLMONOXIDE MELDER!!

BATTERIJ EN WERKING CONTROLEREN DOOR OP DE KNOP VAN DE MELDER TE DRUKKEN, BIJ GEEN GELUID/ MELDING BATTERIJ VERVANGEN.

INDIEN UW MELDER NIET WERKT, STEK INFORMEREN.

2. GEISER CONTROLE.

De geiser is uw eigen bezit , dus ook uw eigen verantwoording. Laat uw geiser jaarlijks door de vakmensen nakijken en schoonmaken.

3. Lucht in uw huis

Zorg ten alle tijden voor voldoende frisse lucht circulatie in uw huis door een raam of deur open te houden ( een kiertje is al voldoende).

U BENT TEN ALLE TIJDEN ZELF VERANTWOORDELIJK VOOR UW VEILIGHEID.
De Strontrace start in Workum en voert over het IJsselmeer via de Oranjesluizen in Amsterdam naar Warmond. Bij aankomst in Warmond wordt de stront gelost en na een verplicht rustuur gaan de schepen weer op de terugweg naar Workum.

Vertrek

De Strontrace schepen vertrekken op maandagmiddag vanuit de haven van Workum, waarbij It Soal, de vaart naar het IJsselmeer, wordt gejaagd of geboomd of gezeild, afhankelijk van de windrichting. Nadat op het IJsselmeer de startlijn zeilend is gepasseerd, wordt koers gezet naar Warmond.

Routes IJsselmeer

De schepen moeten zo snel mogelijk, non-stop, in Warmond aan zien te komen. De schippers kunnen uit twee opties kiezen om het Zuidelijk IJsselmeer te bereiken. De op de heenreis gekozen route bepaalt ook de route van de terugreis. Kiezen ze op de heenweg voor het naviduct bij Enkhuizen, dan moeten ze op de terugweg via Lelystad. Kiest de schipper echter voor de Houtribsluizen bij Lelystad op de heenreis, dan mag hij op de terugreis kiezen uit Lelystad of Enkhuizen. De gemaakte keuze hangt af van weer en wind, maar meer van de inzichten van de schipper.

Routes Warmond

Op het IJ moet om veiligheidsredenen gemotord worden. Hier valt gelijk de volgende belangrijke beslissing: Amsterdam binnenvaren, over de Ringvaart naar de Bollenstreek en terug via Haarlem, óf eerst naar Haarlem en dan door het Spaarne naar Warmond en via de hoofdstad terug naar het Friese Workum. Een beslissing, die uren voordeel kan opleveren. Of volledig verkeerd kan uitpakken.

Nieuw element in de wedstrijd

Nieuw element in de wedstrijd is dat de schepen dit jaar even afmeren in Oude Wetering. Daar ontvangen zij een lokaal streekproduct (een pot Veense augurken) als symbolische retourvracht naar Friesland.

Keerpunt Warmond

Bij aankomst in Warmond worden de schepen opgewacht door de keermeester en zijn rechterhand, die hun tijden noteren en de schippers een oorlam aanbieden. De strontzakken worden gelost aan de kade van park Groot Leerust, bij het theehuis, waarbij het publiek hen bij het lossen van de lading toejuicht. De schipper en bemanning van het schip dat als eerst in Warmond aankomt, wordt feestelijk onthaald door de burgemeester van Warmond, soms zelfs midden in de nacht. Gedurende het verplichte rustuur in Warmond krijgen de schippers en hun bemanning koffie, thee, soep en broodjes.

Terugreis naar Workum

Na het rustuur gaan de schepen op weg terug naar Workum. Wie het eerst in Workum in de haven aanlegt, is de winnaar en komt in het bezit van de felbegeerde brijlepel.
Hoop er nog wat bewegende beelden van onze voorzitter bij te krijgen, dat vraagt nog wat puzzelwerk.

Het is gelukt hier komen de bewegende beelden met dank aan Rick Lommerse klik op de 2x link hieronder.


https://youtu.be/0ZO3eZ_Z7bIhttps://youtu.be/CFwCByjmFF4


Mensen, wat wonen we toch mooi !

============================================================================================================================


4 oktober: Werelddierendag
Vier oktober is de sterfdag van Franciscus van Assisi. Deze man had zich zijn hele leven om (zwerf)dieren bekommerd. Hij wordt vaak afgebeeld met een leeuw. Toen Ilse Winter uit Brno in Tsjechië in 1927 met het idee kwam om een dag in het leven te roepen waarop aandacht zou worden besteed aan de dieren, koos men daarom dus voor vier oktober. De eerste Werelddierendag vond plaats in 1930. Op 4 oktober wordt nu nog steeds wereldwijd de aandacht gevestigd op het feit dat ook dieren rechten hebben en dat ze beschermd moeten worden.


====================================================================================================================

Parkeren Ruysdaelplein.

Uw Bewoners Commissie heeft signalen ontvangen van ergernis onder medebewoners omtrent het parkeren voor onze flat. De gemeente Lisse heeft ons plein ingericht op basis van veilig parkeren doormiddel van parkeer vakken. Het komt regelmatig voor dat er buiten de parkeervakken voertuigen geplaatst worden, m.n. op de rondingen van de aangelegde parkeervakken en plantsoentjes.

Om ongelukken en schade en ergernis te voorkomen verzoeken wij uw voertuig in de daarvoor aangelegde vakken te parkeren.

Ten overvloede melden wij u dat wanneer uw voertuig buiten de parkeervakken geplaatst is, u daarmee de eventuele benodigde hulpdiensten hindert, waarmee u een fikse bekeuring riskeert.

Wij gaan uit van uw begrip in deze en verblijven namens uw Bewoners Commissie Ruysdaelplein.


Ter Info

Uit de brief van Stek!

Gemis verwarming

Het verwijderen van de verwarmingsinstallatie doen wij nu, omdat de temperatuur buiten nog redelijk is. Tegelijkertijd plaatsen wij zogenaamde strangafsluiters om overlast gedurende het groot onderhoud te minimaliseren. Wij plaatsen een tijdelijke noodinstallatie voor de verwarming. Helaas duurt het langer dan de eerder aangegeven ‘paar dagen’ om deze noodvoorziening in werking te stellen. De verwarming werkt in ieder geval niet voor het komende weekend. Wij begrijpen goed dat dit niet prettig is, maar werken er heel hard aan om deze situatie zo kort mogelijk te laten duren.

Mocht u het komende weekend niet zonder verwarming kunnen, dan verzoeken wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen. Wij zoeken dan samen met u naar een passende oplossing.

Klomp gaat strangafsluiters plaatsen Klomp BV heeft de opdracht gekregen om strangafsluiters te gaan plaatsen. De afsluiters zorgen ervoor dat u bij het aankomende groot onderhoud minder overlast gaat ervaren. Daarnaast gaat u direct merken dat de stroming, tikken, klappen en andere geluiden verminderen. De afsluiters bevinden zich in de centrale verwarmingsleidingen van sommige bergingen en garageboxen. Aan de huurders van C316 en C320 in Lisse Ooievaarstraat 49 t/m 287 Jacob van Ruysdaelplein 1 t/m 239 Volg ons op Facebook Wat vragen wij van u? Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden kan het nodig zijn, dat Klomp BV toegang krijgt tot uw berging en/of garage. Als het nodig is, wordt een aantal dagen voor het uitvoeren van deze werkzaamheden contact met u opgenomen voor het maken van een afspraak. Vragen? Heeft u vragen na het lezen van deze brief? Neemt u dan contact op met de medewerkers van onze afdeling Service en Advies. Zij zijn op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer

0252 – 430 500.

Met vriendelijke groet, Emile Linotte manager Vastgoed.

.

Leeg tekstblok


=================================================================================

Mooi werk Samen!

Neem even goed de tijd om dit lezen a.u.b.


=========================================== ============================================================================================================================================


Twee maal is van de week de vraag gesteld, mag er een BBQ op het balkon.

Veelgestelde vragen STEK

  • Ik wil graag barbecueën en ik woon in een appartementen complex, mag dat?

Open vuren niet toegestaan

Fakkels en vuurkorven en alle andere vormen van open vuren zijn op de balkons en op de galerijen van uw wooncomplex helaas verboden. Uw veiligheid, maar ook de veiligheid van uw buren zijn hiervan de reden.

Barbecueën op een elektrisch toestel

U mag op de balkons uitsluitend elektrisch barbecueën.

Voor barbecueën op kolen of gas heeft u vuur nodig en dat is helaas niet toegestaan. Ook hier vinden wij dat de veiligheid van u en uw buren voor gaat. Daarbij voorkomt u overlast door bijvoorbeeld rookontwikkeling.

Hou rekening met elkaar

Als u gaat barbecueën, misstaat het nooit om uw buren hierover tijdig in te lichten. Dit kan door iemand persoonlijk aan te spreken, maar ook via een briefje door de brievenbus. Zo hebben uw buren de gelegenheid om bijvoorbeeld de ramen te sluiten of om de was binnen te halen. Dit voorkomt een hoop gedoe achteraf.
==================================================================================================================================================


Vanmorgen 3-7-2019 Leidsch Dagblad!

lees goed


==================================================================================================================================================


Super het is gelukt!

Mooi werk Franco en mede donateurs.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Renovatie Moerwijkzicht in Breda wint Europese huisvestingsprijs

6 juni 2019

De renovatie van Moerwijkzicht, de grootste flat van Breda, is een van de winnaars van de ERHIN-awards, een grote Europese prijs op het gebied van ‘verantwoorde huisvesting’. Het renovatieproject won de prijs in de categorie duurzaamheid.


Copyright: Alwel

De European Responsible Housing (ERHIN)-awards werden vandaag voor de derde keer uitgereikt. De prijsuitreiking vond dit jaar plaats in het Franse Lyon. Woonbonddirecteur Paulus Jansen was een van de juryleden.

Inspirerende voorbeeldprojecten

Het doel van de prijs, waarvan de International Union of Tenants (IUT) een van de initiatiefnemers is, is om geslaagde en inspirerende huisvestingsprojecten in Europa voor het voetlicht te brengen. Bewonersparticipatie en duurzaamheid zijn daarbij belangrijke pijlers.

Woningcorporatie Alwel een van de winnaars

De winnaar in de categorie duurzaamheid is woningcorporatie Alwel uit Breda, met de renovatie van Moerwijkzicht. Deze flat met 241 galerijwoningen in 12 verdiepingen is volgens de jury bijzonder vanwege ‘de betrokkenheid van de etagecontactpersonen, de goed doordachte voorzieningen om de overlast voor de bewoners tijdens de renovatie te beperken en de woonlastengarantie vooraf.’

Van het gas af

De woningen zijn gerenoveerd en verduurzaamd volgens het principe ‘trias energetica’. Allereerst zijn de woningen goed geïsoleerd en voorzien van mechanische ventilatie met warmteterugwinning. De woningen zijn gasloos gemaakt en aangesloten op een warmtenet. Koken doen de bewoners nu elektrisch. De inductiekookplaat en een pannenset kregen ze van Alwel. Ook is het asbest verwijderd en het uiterlijk van de flat opgefrist.

Woonlasten gelijk of omlaag

Een belangrijke reden voor de bewoners om mee te doen was de woonlastengarantie. Dit houdt in dat huurders de garantie kregen dat de optelsom van huur en energierekening niet hoger zou worden dan vóór de renovatie. Voor de meeste huurders zijn de totale woonlasten zelfs gedaald. De renovatie heeft Alwel € 36.000 per woning gekost, een bescheiden bedrag voor Nederlandse begrippen.

Bewonersbetrokkenheid

Een belangrijk pluspunt van de renovatie, die in bewoonde staat is uitgevoerd, is volgens de jury de manier waarop de huurders erbij zijn betrokken, zowel bij de voorbereiding als bij de uitvoering. Tijdens de voorbereiding zijn 25 etagecontactpersonen geworven. Zij hebben hun buren op dezelfde etage geïnformeerd over de renovatie, de modelwoning laten zien en bijzondere woonwensen in kaart gebracht.

Vier andere categorieën

Naast de categorie duurzaamheid zijn in nog vier andere categorieën ERHIN-awards uitgereikt. Winnaar in de categorie ‘fair financing for housing affordabilty’ is een anti-speculatieproject in Barcelona van IMHAB, een gemeentelijke huisvestingsorganisatie. De renovatie van het wooncoöperatieproject Nettelbeckplatz in Berlijn won de prijs in de categorie ‘More than a roof’. De gemeentelijke woningorganisatie Villeneuve-Saint-George in de regio Parijs in Frankrijk, die veel kwetsbare huishoudens huisvest, werd winnaar in de categorie ‘building strategic alliances, fostering community participation’. Ten slotte won de sociale huisvestingorganisatie ATC del Piemonte Centrale in Turijn in Italië een award in de categorie ‘empowering the team, addressing employees changing needs’.


bron: Fb. Ruysdaelplein

 


Correctie berichtgeving woningen in garageboxen

Deze week is in verschillende media gemeld dat Stek bezig is met het ombouwen van garageboxen naar woningen. Deze berichtgeving is niet juist.

Wij kijken doorlopend of er in de buurten waar wij woningen bezitten verbeteringen te realiseren zijn op het gebied van sociale veiligheid, beleving, uitstraling en beschikbaarheid van woningen. Dit staat los van eventuele plannen voor groot onderhoud. Een van de gedachten - naast veel meer te onderzoeken mogelijkheden - is het transformeren van enkele garageboxen naar woningen. Dit is tot op dit moment niet meer dan een denkrichting waarover met de gemeente van gedachten is gewisseld als een optie die mogelijk onderzocht kan worden.

In gesprek
Op dit moment doen wij intern onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheden van deze gedachtegang. Zoals gebruikelijk bespreken wij dit met de belanghebbenden op het moment dat de ideeën meer vorm krijgen.

Stek

/ Postbus 126, 2160 AC Lisse / 0252 - 430 500

Berichtgeving van 3 april 2019 mbt transformatie garages Kenmerk Datum 04-04-2019

Beste leden bewonerscommissie J. van Ruysdaelplein en Ooievaarstraat, Op 3 april 2019 is er in de media een onjuist bericht verschenen dat Stek bezig is, om net als bij het Rembrandplein, garageboxen te transformeren naar woningen. In deze brief informeren wij u verder. Los van de plannen voor het groot onderhoud aan uw woningen, kijken wij ook of er verbeteringen te realiseren zijn op het gebied van sociale veiligheid, beleving, uitstraling en beschikbaarheid van woningen. In deze zoektocht is de gedachte ontstaan om net als bij het Rembrandplein enkele garageboxen te transformeren naar woningen. Tot op dit moment hebben wij alleen hierover met de gemeente van gedachten gewisseld. Op dit moment doen wij onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheden. Wij gaan de resultaten met onze stakeholders bespreken en willen u hierbij graag betrekken. Wanneer de ideeën verder vorm zijn gegeven, willen wij een aantal van u uitnodigen om met ons hierover in gesprek te gaan. Heeft u vragen over deze brief? Neemt u dan contact met mij op.

Met vriendelijke groet, Bas Bulten Projectontwikkelaar

======================================================================================================================